Eindelijk was het dan zo ver. De zomervakantie is begonnen. Op zondag 24 augustus komen de welpen aan op een onbewoond eiland. Daar treffen zij Robinson, Kapitein Simon de Ruijter en zijn dochter Annelore. Helaas is het schip vergaan in de storm en weten zij niet waar ze precies zijn. Om te kunnen overleven hebben ze eten en onderdak nodig. Op het eiland zijn ook allemaal kisten aangespoeld, helaas zitten deze op slot. Robinson heeft wel een sleutel. De sleutel past maar op 1 van de kisten. Hierin zit een groot touw en speciale kampdassen. Nadat deze uitgedeeld zijn verteld Annelore dat de welpen meer sleutels kunnen verdienen door het uitvoeren van verschillende opdrachten. De welpen gaan er actief mee aan de slag met als resultaat dat de andere drie kisten ook geopend kunnen worden. Hier zitten delen in van een schatkaart.

 

Voordat we gaan eten verkennen de welpen de jungle op het eiland. Er is veel te beleven. Na het kampvuur is het tijd om naar bed te gaan.

De volgende ochtend zijn de welpen op tijd wakker. Tijdens het ochtendspel vinden zij nog een deel van de kaart. Achterop staat een aap met een hint erop geschreven. De welpen ontdekken al snel dat ze op weg moeten naar de Apenheul. Na het ontbijt smeert iedereen een lupa, pakt zijn tas in en daar gaan we. Voordat we de Apenheul in kunnen moeten alle spullen in appenbestendige tassen. Vanaf de eerste stap over de drempel krioelt het van de apen. Het is zo gezellig bij ons dat de apen er bij komen zitten. Op je arm, nek of ze zoeken of er nog iets lekkers in de rugzakken zit. Er is zo veel te doen in het park; loslopende apen, speeltuinen en voedermomenten. Om 18.00 uur komen we dan uiteindelijk bij de draaimolen bij de uitgang. Snel naar de auto’s want de pannenkoeken worden al gebakken. De corveeploeg dekt snel de tafel want iedereen heeft wel zin in een pannenkoek. Er ontstaan nieuwe beleg-creaties die door vele geprobeerd worden. Iedereen heeft zijn buik vol, een pluim voor de kok!

Op dinsdag slapen de welpen uit tot 8.30 uur. In de ochtend is het tijd om post te maken voor de achterblijvers. De Kapitein heeft een atlas gevonden maar begrijpt er weinig van. Het is in een rare taal en de kaarten komen niet bekend voor. Gelukkig kunnen de welpen er nog post en enveloppen van maken om te versturen. Het zonnetje schijnt en het is prachtig weer om in de zee te zwemmen. Nu nog het perfecte strand vinden. Na de lunch gaan we met de scouts, op de fiets, naar het zwembad. De welpen kunnen heerlijk ontspannen en schoon weken aan het ‘strand’. Op de terugweg doen de kapitein met hulp van Gijs de post in de brievenbus. Na het avondeten en het altijd favoriete corvee gaan de welpen oefenen voor de bonte-avond. Bij een toneelstuk is make-up erg belangrijk. Gelukkig heeft Amy een flinke voorraad mee om IEDEREEN te voorzien van oogschaduw, lippenstift en mascara.

Op woensdag gaan de welpen naar het fort waar ze verschillende proeves moeten doen waarmee ze munten kunnen verdienen. Je weet maar nooit waar die goed voor zijn. Twee teams onder leiding van Robinson en Annelore strijden tegen elkaar.

Een water-estafette waarbij je met een rietje zoveel mogelijk water over moet brengen, een toren bouwen, zo snel mogelijk een woordzoeker oplossen, een tijdproeve en als laatste een parcour waarbij je geblinddoekt zoveel mogelijk muntjes moet verzamelen. Na het tellen van de munten eindigen de teams bijna gelijk.

In de middag gaan de welpen naar kinderparadijs Malkenschoten. De welpen oefenen met het bouwen van hutten, testen uit met hoeveel personen je op een waterfiets kunt en knuffelen alle dieren die er rond lopen. Helaas regent het in de avond. De openluchtbioscoop wordt naar binnen verplaatst. We kijken de film Binnenste buiten. Het is muisstil en een aantal welpen moeten moeite doen de ogen open te houden. Gelukkig gaan ze na de film naar bed.

Op donderdagochtend komt Baloe om 8.00 uur het gebouw binnen om iedereen luidruchtig wakker te maken. Samen met de scouts en explorers is het tijd voor het nachtspel. In teams met scouts en welpen moeten ze door het ruilen van kaartjes zoveel mogelijk verschillende kaartjes verzamelen. Een aantal welpen hebben erg goed opgelet en de laatste twee delen van de kaart zijn gevonden. Na de lunch besluiten we de schat te gaan zoeken. De welpen denken dat deze ligt in het fort waar we de vorige dag zijn geweest. Met de fiets gaan we wederom naar het park en de welpen vinden de schat. Helaas zit ook deze op slot en ligt er geen sleutel bij. Op de schatkaart zijn nog twee punten gemarkeerd. We besluiten naar de plek te gaan met de schep erbij. Het blijkt een waterspeeltuin te zijn. De welpen krijgen de volgende hint; wanneer het water bij het eind is vind je de sleutel. De welpen gaan actief aan de slag om er samen voor te zorgen dat het water opgepompt word en via de juiste weg naar het einde loopt. Er ontstaan wat kritieke momenten waarbij code ‘rood’ ontstaat. Gelukkig worden de sluizen op tijd gesloten en lukt het de welpen om het tot een goed eind te brengen. Daan ziet een zakje liggen en vindt daarin de sleutel. Nu kunnen we de schat openen. Deze hebben we verstopt bij het fort. Er zijn meer kinderen die de schat hebben gevonden en geprobeerd te openen. Gelukkig is dat niet gelukt en kunnen wij de schat open maken. Een schat vol Hawaï-slingers, munten, gouden schatten en een waardebon voor ijs. De dag kan niet meer stuk.

Na de bbq en het corvee is het om 21.00 uur tijd voor de bonte avond. In de versierde kampvuurkuil zit iedereen klaar. Er zijn veel verschillende groepjes die een stukje hebben voorbereid. Ze nemen ons mee naar het klaslokaal van tegenwoordig, er worden moppen getapt en een quiz gespeeld. Op het eiland is een krat gevonden met allemaal lekkere dingen. Robinson maakt er een winkel van zodat iedereen er wat van kan kopen. Gelukkig heeft iedereen de verdiende munten nog. Deze komen nu erg goed van pas.

Op vrijdag is het kamp alweer afgelopen en worden de welpen opgehaald. Na het ontbijt zoeken de welpen hun spullen bijeen. Best een uitdaging na een week samen met 13 welpen op 1 slaapzaal. Voordat de ouders komen maken de welpen fruit stokjes en chocolade koekjes. Nadat de Kapitein het kamp afsluit vertrekt iedereen terug naar huis. Het zal wel stil geweest zijn op de achterbank in de auto......