Hakken

Er zijn verschillende bijlen om op verschillende manieren te hakken. Let hierbij op je eigen kracht
en de grootte van de bijl.

Driekwart aks of aks
(zegt iets over de lengte van de steel)
Voor het grovere hakwerk, dus het doorhakken of vellen van bomen of dikke takken.

Handbijl of keukenbijl
Voor het splijten van dunne stammetjes, voor het maken van aanmaakhout en het snoeien van kleine takken.

Kloofbijl
Alleen om dikke stammen te kloven. Om te kunnen kloven, heb je veel kracht nodig. Wees voorzichtig! 

Kapmes
Vooral geschikt voor het snoeien van struiken en het kappen van kleine takken. 

CONTROLEER DE BIJL VOOR GEBRUIK

  • Is de snede scherp?
  • Zit de kop vast aan de steel?
  • Heeft de steel geen breuken of splinters?

EEN GOEDE HOUDING
Handen boven elkaar, rug recht, voeten in spreidstand en bij het hakken je knieën buigen.

DENK AAN HET VOLGENDE BIJ HET HAKKEN

Laat de bijl het werk doen. Forceer niets. Het linker plaatje is geen goed voorbeeld, rechts wel!

  • Bij het takken afhakken van een liggende stam houd je de stam tussen jou en de bijl. Hierbij hak je haaks op de tak.
  • Een gehakt blok kloof je liggend in de lengte op het hakblok.
  • Een gezaagd blok kan je rechtop zetten en dan kloven.

Tips bij het hakken

  • Veiligheid gaat voor alles. Houd daarom voldoende afstand van andere personen bijvoorbeeld door het maken van een hakcirkel. Dit is een denkbeeldige cirkel om de hakker heen waar niemand in mag staan. Door de  bijlkop vast te houden en een rondje te maken met de steel weet de hakker of het veilig is  om te hakken. Hoe groter het gereedschap, des te meer ruimte heb je nodig.
  • Het is ook belangrijk dat je na gebruik je spullen direct en veilig opruimt.
  • Gebruik een vaste plaats als hakplaats. Iedereen weet dan waar dat is en is extra voorzichtig.