Houtbewerking

SNIJDEN
Je mes, het meest gebruikte gereedschap. Met je mes kun je bijvoorbeeld haringen, bestek, wasknijpers en tandenstokers maken. Maar hoe heten de verschillende onderdelen ook alweer?

Forehand grip
Hiermee kun je grote stukken wegsnijden, met veel kracht en controle. Houd je mes vast en trek aan het hout. Zo schiet je mes niet weg!

Reinforced grip
Hiermee kan je kleine stukjes wegsnijden, rondingen en harde delen zijn hiermee goed te bewerken. Duw met de duim van dezelfde hand als waarmee je het hout vasthoudt.

Feather grip
Om grote stukken weg te snijden. Steun op een hakblok, draai het mes in en ga daarna verticaal naar beneden.

Batonnen
Om dunnere houtjes te maken, niet met een inklapbaar mes. Kan ook met een kapmes. Sla met een stok.

Potato grip
Om kleine stukjes weg te snijden op een ronding. Snijd over je duim, niet ertegen!

Tips bij het snijden
- Zorg dat je mes scherp is, dat het lemmet stevig vast zit aan het handvat en dat het schoon is!
- Zorg als je met meerdere scouts gaat houtbewerken voor een veilig werkgebied en houd voldoende ruimte tussen de zitplaatsen.
- Als je je mes niet gebruikt, klap je het dicht of plaats je het in de schede.